Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tomb raider 7-Lagend

2013.08.22

Történet:

A nyitójelenetben Larát láthatjuk gyermekkorában, amint az anyjával repül a magángépükön valahonnan valahova, aztán a repülõgép kigyullad, és zuhanni kezd. Ez a bevezetõ is sejteti, hogy ez a sztori Lara anyja köré épül, akirõl kiderül, hogy túlélte a repülõgép szerencsétlenséget a lányával együtt, de egy õsi nepáli templomban egy kõbe zárt kard és egy csillagkapu felrobbanásakor eltûnt, Lara azóta is választ keres az anyja halálának miértjeire és mikéntjeire, ahogy tette az apja is, amíg meg nem halt.

Helyszín:

Bolívia (Dél-Amerika)

A Tomb Raider: Legend története Bolíviában kezdõdik, ahol Lara a Dél-Amerika kínálta legbámulatosabb sziklákon gyakorolja a szabadstílusú mászást. Válaszokat és bizonyítékokat keres egy egész élet kérdéseire. Amikor a Tiwanaku romok lábánál eljut utazásának zenitjére, váratlanul gyanús alakok csoportjába botlik, akik saját maguk számára kutatnak valami után.

Peru (Dél-Amerika)

Lara Peruba, Paraisóba utazik, hogy találkozzon régi barátnõjével, Anayával azon a helyen, ahol valamilyen tragédia történt a múltban. Hõsnõnk új járatokra bukkan egy néhány éve már átkutatott sírban, ám az így felfedezett, meglepõ válaszok csak akkor lesznek segítségére, ha mindig képes egy lépéssel Rutland zsoldosai elõtt járni.

Japán

Meglepõ felfedezésként jut Laránk tudomására, hogy egy általa régóta keresett ereklye elõkerült, és Japán egyik múzeumában volt kiállítva egészen addig, míg nemrég ellopták. Ezért hõsnõnk Tokióba repül, hogy üzleti indíttatásból részt vegyen egy régi barát rendezte rongyrázó partin, miközben valódi célja megismerkedni az eltûnt ereklye titkos tulajdonosával, majd meggyõzni õt arról, váljon meg tõle, kerüljön amibe kerül.

Ghána

 

Zip rájön, hogy Rutland Ghána esõerdejében tartózkodik, a zsoldosaival együtt. Nála van ugyanis a kard egyik hiányzó darabja, mint azt már Bolíviában is láthattuk.

Kazahsztán (Közel-Kelet)

Eljött Alister ideje is, hogy megvillogtassa képességeit azon sötét kapcsolatok felfedezésével, melyek azt sugallják, hogy több kérdésre is talán Kazahsztánban vár válasz. Egy titokzatos szovjet laboratóriumról kiderül, hogy nagy valószínûséggel a paranormális jelenségek kutatására használták a hidegháború kezdetén, és mérlegelve azon tényt, milyen gyorsan és brutálisan zárta be a labort a KGB, valószínûleg itt találták meg a Lara által keresett ereklyéket. Csakhogy természetesen nem Miss Croft az egyetlen, aki tudomást szerzett a lokációról, és összeköti magát valamivel, amirõl késõbb kiderülhet, igen kényelmetlen újraegyesítés.

Nepál

Lara az elmúlt évek során többször járt Nepálban, ám soha nem tért vissza arra a borzalmas helyre, mely örökre megváltoztatta az életét. Azt hitte, soha nem kell oda még egyszer visszamennie, hiszen már mindent megtudott a lokációról, amit csak lehet. Ám kiderül, egy információt korábban rosszul értelmezett, és lehet, életének egyik legfontosabb kérdésére választ fog lelni a Himalája felhõk feletti királyságában.

Anglia

A Croft család a címet, illetve a Surrey megyei Abbingdon birtoka feletti jogokat VI. Edwardtól kapta 1547-ben. A Croft Birtokok három különá lló kastélyra oszlanak, melybõl az egyik Lady Lara Croft, a tizenegyedik generációs grófnõ otthona. Lara nagyra értékeli a kecó kényelmét, ám kiegészítette néhány modern dologgal - ezek ugyan nem túl esztétikusak, ám hõsnõnk állítása szerint fog javítani a külcsínyen, amint ideje engedi.

Fegyver:

Pisztolyok

Lara egyik ismertetõjelei. Mindig megbízhatóak, és mindig halálosak. Csakúgy, mint gazdájuk. A pisztolyok ellensúlyosak, hogy a fegyver kisebbet rántson vissza, és extra kapacitású töltényt is lehet tölteni beléjük.

Shotgun

Amikor néhány jól irányzott golyó nem elegendõ, Lara nagyra értékeli az egyszerûen kezelhetõ, jó öreg sörétes puskát. Mindig lehet rá számítani, ha néhány, nagy füstfelhõvel induló sörétet kell útjára bocsátani, hogy azok kis távolságon belül végezhessenek minél nagyobb pusztítást.

Gránátok

Ha sok az ellenség és kevés a tûzerõ Larának elég egy-két gránátot közéjük dobni, és máris fejvesztve szaltóznak a testek szana szét...

Gránátvető

Mi lehet a jobb egy gránátnál? Sok gránát, amit automatikusan lehet adagolni az ellenség orra alá. A legjobb fegyver a tömeges „mészárlásra”. Figyelni kel, nehogy a levegõbe repüljön Lara is a nagy robbantgatás közepedte.
 

SMG

Egy könnyen kezelhetõ automata fegyver. Elég gyorsan ki lehet belõle durrogtatni a lõszert, és túl távol lévõ ellenfelekhez sem a legjobb választás, ugyanis nagyobb távolságokon kisé pontatlan.

Assault Rifle (rohampuska)

Az ellenségeknek máskor talán kétszer megkellene gondolniuk, hogy rátámadhatnak-e Larára, ha nála van a rohampuska. Gyorstüzelésû, a muníciónk is elegendõ.

Szereplők:

Lara Croft

Lady Lara Croft egy tizenegyedik generációs grófnõ. A Croft család a címet, illetve a Surrey megyei Abbingdon birtoka feletti jogokat VI. Edwardtól kapta 1547-ben. A Croft Birtokok három különálló kastélyra oszlanak. Ebbõl kettõt a Nemzeti Vagyonkezelõ Alapítvány tart fenn, a harmadik pedig Lady Croft otthona.

 

Lara maga számos családi tragédiát átélt a múltban, többek között mindkét szülõje különbözõ alkalmakkor történõ halálát kislány korában. Mint a szakma által elismert lángelme, ugyanakkor az olimpiai standardoknak is megfelelõ tornász, Lady Croft nemcsak a tudományos körök, de a politikai közösségek vad spekulációinak és szenvedélyes vitáinak gyakori tárgya, nem beszélve a celebritásokkal foglalkozó médiáról. Egyformán istenítik és gyalázzák, mely alapján korunk talán egyik legelbûvölõbb és legenigmatikusabb figurája.

 

Lara Croft a Surrey-beli Parkside Kórházban született Lady Amelia Croft, és a közismert régész, Lord Richard Croft, Abbingdon néhai grófja lányaként. Háromtól öt éves koráig az Abbingdoni Leányiskolában tanult, ahol gyorsan kiderült, átlagon felüli tehetséggel megáldott gyermekrõl van szó.

 

Hõsnõnk kilenc évesen túlélt egy himalájai repülõ-szerencsétlenséget, melyben édesanyja sajnálatos módon életét vesztette. Rendkívüli életútjának elsõ, emlékezetes történetében valahogy sikerült élve megúsznia egy egyszemélyes, tíz napig tartó vándorlást a Himalája hegyei között, mely köztudottan a Föld egyik legveszélyesebb vidéke. Ezek után Nepál fõvárosában, Katmanduban a legközelebbi bárba sietett, hogy udvarias telefonhívásban érdeklõdjék édesapjától, alkalmas lenne-e számára, hogy érte jöjjön, és elvigye a felhõk fölüli városból.

 

A tragédia után következõ hat év során Lara ritkán távozik apja oldaláról, akivel körbeutazzák a világot, egyik régészeti ásatást a másik után látogatva meg. Ez alatt az idõ alatt állítólag magántanároktól sajátította el az általános mûveltség megkövetelte tananyagot, ám talán pontosabban fogalmaznék, ha azt mondanám, inkább Lord Croft teljes munkaidõs növendéke volt.

 

Amikor Lara tizenöt éves volt, édesapjának nyoma veszett Kambodzsában. A hatóságok, és maga Lara kiterjedt kutatásai csupán olyan emberi maradványokat eredményeztek, melyeket nem lehetett tökéletesen azonosítani. Mivel Lord Croft holtteste hivatalosan nem került elõ, Lara nem örökölhette közvetlenül a Croft címet, és hõsnõnk kisebb családi viszályba keveredett nagybátyjával, Lord Errol Crofttal az abbingdoni birtokok feletti uralomért. Lara végül megnyerte a jogi csatározást, és átvette örökségét, ám az ügy következtében a Croft családban mély szakadék keletkezett, és Larától elhidegültek rokonai.

 

Lady Lara Croft tudományos tevékenysége ezek után már-már elhomályosította apja karrierjét; tizenöt, nemzetközi jelentõséggel bíró, régészeti ásatásoknak helyet adó terepet fedezett fel. Ezek a területek még mindig új és érdekes bepillantásokat tesznek lehetõvé a múltba. Senki sem tagadhatja Lady Croft elképesztõ méretû hozzájárulását a régészethez, habár a hölgy nincsen becsmérlõk híján sem.

 

Lara módszerei gyakran kerülnek kitárgyalásra a hivatali tisztviselõk, illetve a többi, gyakorló régész disputáiban. Számos módon szokták jellemezni, a nemes emberétõl a beszámíthatatlan kategóriájáig. Néhány tudós rámutatott arra, hogy a hölgynek a dokumentálás iránt tanúsított hanyagsága, valamint a nyers erõt használó metodológiája számos terepet megfertõzött, és több kárt okoz, mint hasznot hajt. Még olyan (meg nem erõsített) vádak is felmerültek, melyek szerint Lara valójában különbözõ tárgyakat visz el ezen lokációkról, mielõtt értesítené a nemzetközi közösséget, valamint hogy a csini-csajszi nem több a kelleténél jobban felmagasztalt ereklyevadásznál.

 

A bulvárlapok bálványozása ellenére Lara Croft magánélete felett a legkomolyabb elhatározással õrködik. Sohasem adott interjút, és semmiféle személyes kommentárt nem tett a vele kapcsolatos híresztelésekre, lévén jobban szereti a család ügyvédjei, Hadrgraves és Moore által kiadott rövid, hivatalos nyilatkozatokban kifejezni magát.

 

Feltételezhetõen számos nem hivatalos biográfia látott világot a fiatal grófnõrõl, melyek vad és fantasztikus teljesítményként éltetik Lara hõsi tetteit, gondoljunk csak az élõ dinoszaurusz felfedezésére a Kongo völgyében, vagy a hírhedt nevadai 51-es Körzetbe való beszivárgásra. A Croft Birtokok hivatalos közleménye ezeket így véleményezi: "... ezen könyvek a végletekig ostobák: a totális fikció szégyenteljes, értéktelen manifesztációi."

 

Mindazonáltal ha bárkinek kedve támad akár egy felületes kotorászásra is az Interneten a Megmagyarázhatatlan, a Titokzatos, netalán a Tökéletesen Hihetetlen után, jó néhányszor fel fog bukkanni az orra elõtt Lara Croft neve. A hölgy nemcsak a konspiratív elméletgyártók, de a folyamatosan változó történelem rajongóinak is bálványa.

 

Úgy tûnik, minél mélyebbre ásunk Lady Croft életében, úgy válik Lara egyre elképesztõbbé és titokzatosabbá. Talán hasonlóan az általa felfedezett régészeti lelõhelyekhez, csak kapargatni tudjuk ennek a hihetetlen hölgyemény lényének a felszínét, míg az összetett és kifürkészhetetlen titkok mélyen benne eltemetve maradnak.

Amanda Evert

Kívülrõl szemlélve Amanda Evert szociális antropológia szakos hallgató volt, de belül, az álca mögött a fizikai léten túli élet lelkes kutatója. Teljes szívvel hitt abban, hogy a realitás köznyelvi értelemben vett ötlete nem más, mint egy vékony, szürke réteg a lélek végsõ igazsága felett. A világ összes múlt- és jelenbéli vallásos és misztikus rendszerét tanulmányozta, így még egyetemi évei alatt afféle teológiai és miszticizmus szakemberré érett. Amanda teóriája szerint a sámánizmus, a boszorkányság és sok-sok vallás rítusain belül létezik egy egyedi, rég feledésbe merült misztikus hiedelemrendszer. Az volt az álma, hogy újra felfedezze ezen múltbéli felsõbbrendû tudást és azt átadva az embereknek spirituális megvilágosodást hozzon. Annak idején ez sokkalta inkább tûnhetett fiatalkori ábrándnak, mintsem igaz szenvedélynek, olyasvalaminek, melyet Lara ártalmatlannak tekintett. Kétségtelenül kényelmesen mozgott a tudomány határait túllépõ felfedezései során, de egyben kitûnõ kutatónak is bizonyult, aki azért a modern világgal is kapcsolatban állt. Fiatal, kissé szabályokhoz kötött, nem túl magabiztos, leheletnyit hippis volt. Larával való kapcsolatát a játékos filozófiai évõdés jellemezte; bár nézeteik különböztek, de anélkül vívták meg intellektuális kardcsörtéiket, hogy a másik szilárd nézeteivel szemben mindenre elszánttá vagy ellenségessé váltak volna. Mindez a múltból derül ki, mely múltban egy baleset során Amanda életét vesztette, vagy legalábbis Lara ezt gondolta. Egy napon Peruban Lara Tiwanakunak tulajdonított sírjának ásatása alatt a többi végzõs hallgatóval egy új kamrát tártak fel, mely elszabadította a poklot. Egyedül Lara jutott fel a felszínre, s a csoport strukturális mérnöke, Anaya Imanu elképedve hallgatta Lara beszámolóját arról, hogy egy aljas szándékú valami mindenkit lemészárolt a sírkamrában, kivéve Larát és Amandát. Azonban miközben menekülni próbáltak, Amanda véletlenül beindított egy csapdát, mely elzárta a kamrát, beomlott a plafon és Amanda megfulladt. Ahogy a játékos halad a történetben, fokozatosan rájön, hogy Amanda igazából nem halt meg, hanem megmenekült.

Zip

Zip, Lara csapatának technikai embere, akinek az a feladata, hogy technikai és logisztikai támogatást nyújtson Lara törekvéseihez szerte a világban - Õ a srác a furgonban, vagy Lara birtokának szerver-termében, és Lara állandó távoli társa a rádiós headset-en keresztül. Egy jó szövegû srác, aki részben techno-õrült, részben józan paraszti ésszel rendelkezik. Egykor csúcson volt, de néhány év a börtönben egy fokkal lejjebb hangolta, és megnövelte a haragját minden intézményes dolog ellen. Az egykori számítógépes hacker, most Larával dolgozik a kihívás, és az izgalom kedvéért. Személy szerint, hûséges Larához, és ez a legnagyobb móka, amiben része lehet, anélkül, hogy letartóztatnák.

Alister Fletcher

Azért van itt, hogy tesztelje az elméleteit, titkokat tárjon fel, melyeket senki más nem lenne képes, és mert ez az a hely, ahol különc tudása valóban hasznos. Alister merev és ingerlékeny; túl komolyan veszi saját magát.

Anaya Imanu

Anaya építõmérnök, aki Dél-Amerika elszegényedett területein dolgozik. Lara régi barátja, még az egyetemi évekbõl, és vele volt a Segou melletti tragédia során is. Azóta kiváló karriert futott be, és útjaik gyakran keresztezik egymást Larával.

Winston Smith

Lara réges-régi inasa és leghûségesebb barátja. Évekkel ezelõtt a Croft-kúriával együtt öt is megörökölte. Winston azzal tölti napjait, hogy végigcsörtet a házon és megpróbál mindent rendben tartani, folyton azt lesve, mikor tér vissza Lara. S amikor valóban visszatér, mindegy, hogy Lara éppen az ostrompályán gyakorol vagy elõtanulmányokat végez-e egy újabb kalandhoz, a megbízható inas mindig gondoskodik egy csésze teáról - a kiszolgálás tökéletes. Ragaszkodik hozzá, hogy mindig öltönyben járjon és 5.30-kor keljen.

James W. Rutland

James Rutland gyermekkora hihetetlenül gazdag, kivételezett környezetének burája alatt zajlott. Felnõve a West Point katonai akadémiára iratkozott be, amelyet már pusztán saját erejébõl végzett el. Bármilyen kemény volt is a kiképzés, hálás az ott töltött évekért, mert olyan önfegyelmet tanult, amely a hadsereg kötelékén kívül is a hasznára válik. Karizmatikus személyiség, aki ahhoz szokott, hogy megkapja amit csak akar. Ezúttal azonban vágyainak tárgya ugyan az, mint ami után Lara is kutat.

Shogo Takamoto

A Yakuza fõnök, Shogo Takamoto a régi fegyverekért rajong. Azon túl, hogy a japán maffia egyik nagyhatalmú figurája, a földalatti régiségek megszállottja, rémületben tartva a gyûjtõket és a kalandorokat azzal, hogy vidáman csereberélgeti a hamisítványokat az eredeti darabokkal. Megbízhatatlan reputációja ellenére továbbra is komoly játékosnak számít abban, hogy kipuhatolózza, mit keresnek azok az emberek, akik vágya felülmúlja józan ítélõképességüket, majd elhalássza azt az orruk elõl. Larával lezajlott legutóbbi találkozása rossz szájízt keltett benne, ám vonakodott a bosszú kockázatától, hiszen a revans kísérletének valószínûsíthetõ kudarca komoly csorbát ejtene Shogo tekintélyén.

Toru Nishimura

Rettenthetetlen nyomozóriporter volt, aki többször is keresztezte Lara útját veszélyes szimatolásai során. Napjainkban vagyonos médiamogul, jó humorérzékkel és nagy nyugalommal megáldva, ám még mindig él benne a vágy a kaland és a kockázat iránt. Emellett Larával is mindig szívesen találkozik, amikor a régészhölgyet legújabb érdekeltségei a városba vonzzák. Toru azonban ma már kissé óvatosabb - felelõsségei és kötelezettségei vannak, melyek némelyike kissé kellemetlen -, ezért jó kapcsolatokat tanácsos fenntartania a japán maffiával .

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.